Naravoslovni dan: GOZD KOT EKOSISTEM

Že od leta 1970 praznujemo 22. aprila svetovni dan Zemlje, letos pod sloganom »Obnovimo našo Zemljo«. Z naravoslovnim dnevom na temo Gozd kot ekosistem, ki smo ga za sedmošolce organizirali v sredo, 21. 4. 2021, smo želeli obeležiti tudi ta poseben dan. V sodelovanju z Javnim zavodom za turizem občine Miren-Kostanjevica in predstavniki Zavoda za gozdove Slovenije smo pogozdovali na Cerju.

Pred Pomnikom miru na Cerju sta nas prijazno sprejela in pozdravila podžupan Občine Miren-Kostanjevica gospod Zvonko Ferfolja ter direktorica Javnega zavoda za turizem Občine Miren-Kostanjevica gospa mag. Ariana B. Suhadolnik, ki nas je ob tem tudi prijetno presenetila z lepo novico, da je naša gospa ravnateljica mag. Nikolaja Munih, ki se zaradi zdravstvenih razlogov žal dogodka ni mogla udeležiti, za našo šolo donirala lipo in bila tako s to gesto skupaj z nami. Naši učenci so prinesli prostovoljne prispevke za nakup sadik in s tem pomagali k nadaljnji ozelenitvi poškodovanega območja. V imenu Občine Miren-Kostanjevica in Javnega zavoda za turizem Miren-Kostanjevica smo kot šola v ta namen prejeli tudi pisno Zahvalo.

V konferenčni dvorani je ga. mag. Ariana B. Suhadolnik učencem predstavila zeleno vizijo destinacije Miren-Kras ter projekt Drevo za Cerje, ki je bil izbran kot primer ene najboljših zelenih praks na svetu v kategoriji »zemlja«. Projekt spodbuja k ozelenitvi območja po hudem požaru, ki je 21. avgusta 2019 zajel in poškodoval tamkajšnji gozd.

Pri teoretičnemu delu sta nekaj zanimivosti podala še gospa Branka in gospod Jernej iz Zavoda za gozdove Slovenije (območna enota Sežana), ki sta učence seznanila s pomenom gozdov za ravnotežje naše biosfere, nego gozdov po požaru, delom gozdarjev, organizmi, ki prebivajo v gozdovih ter s sporočilom Mednarodnega dneva gozdov 2021.

Po končanih vsebinah izobraževalne narave smo vsi skupaj naredili še skupno fotografijo pred Pomnikom miru ob panoju Drevo za Cerje.

Pred pričetkom terenskega dela so se učenci najprej okrepčali z malico, nato pa zavihali rokave. Pod vodstvom obeh predstavnikov Zavoda za gozdove so na pogorišču posadili kar 100 novih sadik črnega bora, v Drevored hvaležnosti pa mlado lipo, ki bo predstavljala čudovito delo naših učencev in s tem našo šolo – OŠ Miren.

Ob povratku peš v šolo po gozdni poti smo s pomočjo učnih listov skupaj utrdili znanje o ekosistemih in gozdu kot pomembnemu ekosistemu za našo celotno biosfero. Učenci so z uporabo različnih čutil opazovali/zaznavali dogajanje v gozdu.

Posebna zahvala gre vsem zgoraj omenjenim sodelujočim, ki so omogočili, da bo ta dan, tako učencem kot nam učiteljem, ostal v zelo lepem spominu. Prav tako moram pohvaliti učence 7. razreda, ki so na Cerju pustili svojo sled in z dobrim delom pokazali, da jim je mar za naravo in naš planet, saj so pripomogli k ohranjanju in obnavljanju okolja, predvsem naše lokalne skupnosti.

O samem dogodku si lahko prebere tudi na spletni strani Občine Miren-Kostanjevica: https://www.mojaobcina.si/miren-kostanjevica/novice/os-miren-ob-svetovnem-dneve-zemlje-posadila-svoje-drevo-v-drevored-hvaleznosti-na-cerju.html.

Zapisala: Nada Puhalić, vodja dejavnosti

 
 
 

Deli 
 
 
 
Dostopnost