Brezžično izobraževalno omrežje EDUROAM

Brezžično izobraževalno omrežje EDUROAM

 

Osnovna šola Miren, skupaj s podružnicami, nudi zaposlenim možnost brezplačnega dostopa do brezžičnega omrežja EDUROAM. Tako dodeljeni dostop ni namenjen komercialni uporabi. EDUROAM je del šolskega omrežja, ki je povezano v omrežje Arnes in evropski sistem, zato zanj veljajo enaka pravila kot za dostop do omrežja Arnes (http://www.arnes.si/dostop).

  1. Kaj je EDUROAM?

Storitev EDUROAM omogoča študentom in zaposlenim varen in preprost dostop do zaščitenega brezžičnega omrežja (WLAN) na območju matične šole in podružničnih šol ter gostovanje v omrežjih drugih institucij, vključenih v sistem EDUROAM.

V omrežje EDUROAM so vključene izobraževalne in raziskovalne ustanove v Sloveniji (http://www.eduroam.si) in tujini (http://www.eduroam.org).

Omrežje je zasnovano tako, da lahko uporabniki dostopajo transparentno in brezplačno v katerikoli ustanovi (doma ali v tujini), vključeni v sistem EDUROAM, in to z istim uporabniškim imenom in geslom, s katerim vstopajo v omrežje EDUROAM v matični ustanovi. Pri tem je tako sami ustanovi, kot gostujočemu uporabniku, zagotovljena kar največja varnost, saj je onemogočeno prisluškovanje in lažno predstavljanje.

 

  1. Tehnične zahteve za dostop

V brezžično omrežje z imenom (SSID) eduroam se je mogoče povezati s katerokoli napravo, ki podpira standard .a/g/n, varnostni protokol WPA1/2-Enterprise in prijavni standard 802.1x z EAP-TTLS + PAP.

  1. Navodila za priklop

Podrobna navodila za namestitev najdete na naslovu http://www.eduroam.si.

Od 1. 11. 2013 pa si lahko uporabniki pomagajo tudi z pred nastavljenimi programi za namestitev brezžičnega omrežja na svoje naprave.

Program uporabnik prenese s spletne strani https://cat.eduroam.org/. S klikom na gumb Click here to download your eduroam® installer se ponudi možnost izbire matične ustanove. V iskalnik uporabnik vpiše Osnovna šola Miren in s klikom potrdi izbiro. Spletna stran sama zazna operacijski sitem naprave, na katero želite prenesti program. S klikom potrdite prenos *.exe datoteke, ki jo nato namestimo na napravo.

Poleg tega je za brezžični dostop potrebno še veljavno uporabniško ime in geslo v matični ustanovi – OŠ Miren.

 

  1. Pomoč in kontaktne osebe

Kontaktni osebi sta Maks Rutar, tel.: (05) 330 24 73, pisarna pomočnika ravnatelja, ali Gregor Spačal, kabinet fizike in matematike oz. os-miren@os-miren.si.