Praktično delo pri pouku tehnike in tehnologije

Napisali smo že, da so se učenci – v času pouka na daljavo – zelo dobro izkazali pri praktičnem delu. Ker pa je tudi v šoli nastalo veliko zanimivih izdelkov, je prav, da predstavimo tudi te.

Seveda so največ izdelkov naredili učenci šestih razredov, saj imajo dve uri tehnike na teden. Nekoliko manj pa v sedmih in osmih razredih, kjer je le ena ura tehnike tedensko.

Po prihodu nazaj v šolske klopi smo še nekoliko utrdili znanje o obdelavi papirnih gradiv. Učenci so izdelali darilno škatlico iz valovite lepenke, okrasne hišice in nasilno konstrukcijo – klop.

V okviru učne snovi – obdelava lesa – so učenci naredili – brusilnik in parnik s pogonom na elastiko. Parnike smo v zadnjem tednu pouka tudi preizkusili v bazenčku, ki nam ga je naredil hišnik Peter.

Učenci, ki so z delom končali prej, so naredili dodaten izdelek po svoji zamisli. Pri tem se je zelo izkazal Luka Tribušon. Pri delu pa mu je pomagal Tilen Povšič. Naredila sta zelo lično lovsko opazovalnico (na sliki spodaj).

V sedmem A. razredu smo – v okviru obravnave učne snovi »Umetne snovi« – izdelali vrtnico iz odpadnih plastenk. Gospa Ana Jug, ki vodi društvo »Muca CUPatarica« oz. »Center ponovne rabe« ali »Center uporabnih predmetov«, je za naše učence pripravila brezplačno delavnico izdelave vrtnice iz odpadnih plastenk. Učencem je bila delavnica zanimiva in vsak je izdelal svojo vrtnico.

Gospe Ani Jug se lahko vsaj minimalno zahvalimo in ji pomagamo pri njenem trudu ozavestiti čim več ljudi k odgovorni rabi predmetov iz vsakdanje rabe tako, da vas povabimo, da obiščete »Centar ponovne rabe«, ki se nahaja na maloobmejnem prehodu Solkan.

Žal slik z delavnice ni. Na sliki je vzorčna vrtnica, ki jo je naredila naša mentorica ga. Ana Jug.

Iz umetnih snovi so sedmošolci naredili še letalce iz stiropora in obesek iz polietilenskega prahu. Najzahtevnejši pa je bil zadnji izdelek – avtomobilček na električni pogon.

V osmem razredu je na vrsti učna snov »Kovine in obdelava kovin«. Vezano na učno snov, so učenci naredili izparilnik iz treh različnih kovin – bakra, aluminija in pocinkane pločevine.

Najbolj zagnani so naredili tudi motor iz pločevine in vezanih plošč:

Želeli smo se zahvaliti tudi našemu hišniku Davidu, ki je v lanskem šolskem letu – pred upokojitvijo – za učence naredil vrsto naprav in pripomočkov za pouk fizike in tehnike. Učenci so se mu zahvalili z majhnim darilcem.  Učenke – Maša Šekli, Kristina Nunić in Aysela Smajić so izdelale igračo – »Tri v vrsto« in so mu izdelek – ob obisku – tudi izročile.

Hišnik David je bil obiska in darila zelo vesel.

Več slik izdelkov, kot tudi filmček, ki prikazuje testiranje parnikov v ličnem bazenčku, ki ga je naredil naš hišnik Peter, najdete na povezavi – »Naši izdelki«.

Tudi hišniku Petru se iskreno zahvaljujemo za izdelavo bazenčka. Hvala!

Naj ob tej priliki – za vestno delo – pohvalim vse učence  😊

Za ogled slik obišči galerijo.

Za ogled video posnetka obišči povezavo: https://video.arnes.si/watch/7h05n5g22lm4

Prispevek pripravila

Miranda Ortar, učiteljica tehnike, OGL in UBE

 
 
 

Deli 
 
 
 
Dostopnost