Select Page

Tudi letos bomo na tretji petek v novembru, 19. 11. 2021, obeležili Dan slovenske hrane in spremljajoči Tradicionalni slovenski zajtrk (TSZ). Slogan letošnjega Tradicionalnega slovenskega zajtrka je »Zajtrk s sadjem – super dan!«.  

Tradicionalni slovenski zajtrk sestavljajo živila domačega izvora – kruh, maslo, med, mleko in jabolko.

Namen tega dne je izobraževati in osveščati tako učence kot širšo javnost o pomenu zajtrka v sklopu prehranjevalnih navad, prednosti lokalno pridelanih živil slovenskega izvora, pomenu čebel, medu in opraševanja, letos pa bo poudarek tudi na pomenu domačega sadja in zelenjave. Prav tako ne smemo pozabiti na zdrav življenjski slog, ki poleg zdrave in raznolike prehrane vključuje še gibanje – izvajanje različnih športnih aktivnosti.

V šoli bomo dan obeležili v okviru razrednih ur, dni dejavnosti (6. in 9. razred) ter ustvarjanju izdelkov na zgoraj omenjeno temo.

V tem tednu se bo naša šola pridružila še vseslovenski akciji s pripravo Tradicionalnega slovenskega kosila na dan petka, prav tako pa bo prilagojena celotna tedenska ponudba kosil glede na trenutni jesenski čas.

Zapisala: Nada Puhalić, organizator šolske prehrane