Select Page

Voda je bogastvo, voda je vir življenja.

O tem, da je voda na našem planetu zelo pomembna za življenje, nas učijo že od malih nog naprej.

Učenci 1. razreda OŠ Miren so preko eksperimentalnih delavnic spoznali, da je voda lahko tudi zabavna, seveda če z njeno pomočjo izvajaš poskuse, preko katerih se tudi kaj novega naučiš. V okviru naravoslovnega dne so se učenci tako prelevili v čisto prave znanstvenike. S pomočjo vode in ostalih pripomočkov so izvajali različne poskuse, preko katerih so spoznavali, kako gladina vode v steklenici vpliva na višino zvoka, ko vanjo pihamo.

Poper, ki ga večina otrok ne mara kaj preveč, saj trdijo da smrdi, peče in podobne stvari, je danes v celoti pritegnil njihovo pozornost. S pomočjo poskusa so namreč ugotovili, da ima tudi poper svojega  sovražnika. To je detergent za pomivanje posode, ki ima takšno moč, da poper, ki je v vodi ob stiku z njim dobesedno zbeži stran in se od detergenta odmakne.

Poskusov je bilo kar nekaj in lahko trdim, da so jih učenci z velikim veseljem in navdušenjem opravljali in svoje ugotovitve beležili na delovne liste.

Po malici je sledilo največje presenečenje dneva. Že to, da so imeli učenci na mizah računalnike, je bilo, kot so oni rekli »Wau«. Preko računalnikov in lego kock so si učenci samostojno in po prikazanih navodilih sestavili robota. Delo je potekalo v dvojicah oziroma trojicah tako, da so bili popolnoma vsi člani znotraj skupine aktivni. K skupnemu izdelku so tako prispevali čisto vsi in na to so bili učenci zelo ponosni. Robotke, katere se sestavili iz lego kock so po navodilih gospe iz novogoriške e-hiše tudi programirali in z njihovo pomočjo priredili hitrostno tekmovanje.

Čas je hitro minil in vsega lepega je enkrat tudi konec. Tako se je tudi naš naravoslovni dan moral zaključiti. Mi smo bili ob koncu dneva polni novega znanja in navdušenja, ki smo ga pridobili čez dan. Hvaležni smo e-hiši, ki nam je pripravila tako pester in zanimiv ter poučen program.  

Zapisala: Nejka Krpan