Select Page

Na naši šoli smo se pridružili dobrodelnem projektu »6.000.000 ladjic za 6.000.000 žrtev«. To je dobrodelni projekt v spomin žrtvam genocidov ter današnjim žrtvam človeške ignorance najranljivejših v naši družbi.

Začetek akcije, katere pobudnik je profesor zgodovine na Srednji ekonomski šoli Maribor Boris Krabonja, sicer sega v šolsko leto 2013/14, ko so dijaki in profesorji mariborske šole zasnovali projekt z naslovom Šest milijonov ladjic za drugačno otroštvo, s katerim so želeli vrniti srce in dušo žrtvam holokavsta. Za vsako žrtev ena ladjica. V pol leta jim je uspelo izdelati 2,8 milijona ladjic, ki so jih najprej razstavili v stari mariborski vojašnici, poimenovani “Klinika za zdravljenje faušije,” nato pa izkupiček od prodaje starega papirja namenili otrokom v Indiji. In čeprav so prispeli le do polovice zastavljenega cilja, je šolski projekt presegel vse rekorde, saj je povezal dijake in profesorje iz kar 160 ustanov iz Slovenije, Hrvaške, Srbije, Avstrije, Nemčije in Azerbajdžana. 1. avgusta 2021 je Boris Krabonja povedal, da daje akciji še eno priložnost, saj si močno želi vsem pokazati, kaj pomeni številka šest milijonov.

Po njegovih besedah akcija v sebi združuje spomin na nepotrebne žrtve, aktualne žrtve človeške ignorance in dejstvo, da se nikoli ne naučimo zgodovine dovolj, da bi človek bil res Človek.

Krabonja dodaja, da v tokratni akciji z ladjicami opozarjajo tudi nabegunsko problematiko, ki je v sedanjem času znova zelo aktualna.

V maju bo skupina študentov arhitekture ustvarila umetniško inštalacijo v spomin na ljudi iz preteklosti in bo simbolizirala geslo ‘Človek človeku’. Na voljo bo za ogled. Ob končani inštalaciji bodo ladjice poslali v reciklažo. Zbrani denar pa bo namenjen društvu UP-ornik za plačilo najnujnejših položnic ter nakup trgovinskih darilnih kartic za vse uporabnike. V začetku junija 2022 pa se bo v spomin žrtvam genocidov odvil tudi zaključni koncert »Nekoč in danes«.

V aprilu smo na centralni šoli in podružnicah iz odpadnega papirja zgubali 1738 ladjic. Iz srca hvala gospod Zdravko, Natalija in Andrej za pomoč, da so ladjice pravočasno priplule na cilj.

Hvala vsem, ki ste sodelovali. Zapisali smo, da vsaka ladjica šteje, iz društva UP-ornik so potrdili, da je to res, saj smo s skupnimi močmi zbrali že več kot 6.000.000 ladjic.

Zapisala: Monika Mozetič Rolih