Select Page

V petek, 18. novembra 2022, bomo obeležili DAN SLOVENSKE HRANE in izvedli že dvanajsti Tradicionalni slovenski zajtrk. Letošnji poteka pod geslom »Zajtrk z mlekom – super dan!«

Otroci bodo zajtrkovali mleko, ajdov kruh, maslo, med in jabolko. V okviru učnih vsebin bomo spregovorili o lokalno pridelani hrani, zdravem prehranjevanju, sadjarstvu, čebelarstvu …

V obdobju odraščanja je uravnotežena prehrana pomembna, ker omogoča optimalno zdravje otrok in mladostnikov, s tem pa preprečuje nastanek zdravstvenih problemov, kot so npr. prenizka ali prekomerna telesna teža.

Redno zajtrkovanje je del zdrave prehrane in je pomemben dejavnik zdravega življenjskega sloga. Z njim že zjutraj zagotovimo telesu dovolj energije za delo, igro in razmišljanje. Zajtrk zaužijemo zjutraj, pred pričetkom prve šolske ure. Raziskave so pokazale, da učenci, ki redno zajtrkujejo, imajo boljšo pozornost, spomin in hitreje reagirajo. Pri sestavi zajtrka si velja zapomniti, da je najbolje, če zajtrkujemo različne vrste kruha iz polnovredne moke ali žitne kaše, kajti ta živila počasi dvigujejo sladkor v krvi, ki ga možgani nujno potrebujejo za svoje delovanje.

S projektom želimo, da otroci spoznajo pomen zajtrka in zdravo, kakovostno hrano domačega izvora. Bolj kot pred leti se namreč zavedamo pomena hrane iz bližine. Na tak način kažemo odnos do države, v kateri živimo, v našem interesu pa mora biti, da ima naš kmet prihodnost, ima pa jo lahko, če kupujemo njegov produkt – njegov izdelek. Z naročanjem oz. kupovanjem lokalne hrane varujemo tudi okolje, velik onesnaževalec okolja so namreč dolge transportne poti.

Potrebno je, da predvsem otroke v vrtcih in osnovnih šolah seznanimo s pomembnostjo uživanja obrokov z živili, ki so domačega slovenskega porekla. Le osveščeni otroci bodo tudi v odrasli dobi namenjali več pozornosti pravilnemu prehranjevanju in uživanju domače hrane.

Zapisala: učiteljica Manica Božič