Select Page

Okolica Podružnične šole Bilje nam ponuja raznoliko paleto jesenskih sadov na polju, vrtu, v gozdu in vinogradu.

Tudi letos nas je tetka jesen obdarila s košaro dobrot, ki smo jih v razredu prepoznavali, poimenovali, vonjali in primerjali.  

Učenci 2. razreda smo se odločili, da iz jesenskih dobrot pripravimo bučno juho in kakijev čips.

Za pripravo bučne juhe smo uporabili hokaido bučo, krompir, čebulo, peteršilj, smetano za kuhanje, sol in sirček. Vso zelenjavo so učenci temeljito oprali, olupili, ter narezali. Po peteršilj smo skočili kar na šolski vrt. Dodali smo ravno toliko vode, da smo zelenjavo prekrili. Kuhali smo toliko časa, da je zelenjava postala mehka. Nazadnje smo s paličnim mešalnikom zelenjavo zmiksali, da smo dobili kremasto juho. Bučno juho so učenci pojedli pri kosilu in bili nad njo navdušeni. 

Pripravili smo si tudi ozimnico ter poskrbeli za shranitev vitaminov in mineralov za zimske dni, tako da smo posušili biljenske kakije. Narezali smo še nedozorele sadeže, saj so le-ti še trdi in tako primerni za rezanje. Najprej smo jih temeljito oprali, odstranili listje in pecelj. Nato smo jih narezali na tanke rezine ter odstranili koščice. Kakije smo zložili v pladenjčke sušilnega stroja. Tako narezani kakiji so se sušili 12 ur. Opazovali smo, kako so se iz ure v uro spreminjali. Nazadnje smo se z njimi tudi posladkali, nekaj pa jih shranili.

V okviru projekta Shema šolskega sadja in zelenjave pri pouku čez celo leto skrbimo, da spoznavamo in okušamo različne dobrote, ki nam jih ponuja mati narava.

Zapisala: Tjaša Močnik