Select Page

Jesenski čas pri pouku običajno namenimo pogovoru o živalih pozimi v gozdu. Da bi si učenci vse skupaj lažje predstavljali, smo 17. 11. 2022 na Podružnično šolo Bilje povabili lovca, sokrajana Mateja Žniderčiča, ki je član Lovske družine Nova Gorica.

Lovec nam je najprej pokazal in povedal, kako so lovci oblečeni in kaj vse se skriva v njihovih nahrbtnikih. V nahrbtniku najdemo vse za preživetje v naravi: steklenico z vodo, nož, suknjič žive barve, za večjo vidnost, daljnogled in prvo pomoč.

Ogledali smo si nagačenega fazana, raco, kožo merjasca, jazbeca, lisjaka, šakala, rogovje srnjaka, jelena in merjasčeve čekane. Otroci so bili navdušeni, saj večina teh živali še niso videli od blizu, sedaj pa so jih lahko celo božali. Učencem je lovec predstavil divjad, ki jo lahko srečamo v naših krajih. Razložil je razlike med posameznimi vrstami, kako lahko določeno žival prepoznamo, če jo kje srečamo, s čim se živali prehranjujejo in kdaj imajo mladičke.

Lovec nam je povedal tudi, kaj lovci počnejo. Poudaril je, da je njihova naloga predvsem skrb za živali in naravo.

Gospodu Mateju Žniderčiču se iskreno zahvaljujemo za obisk in krasno predstavljeno vsebino. Predstavil nam je gozd kot bogato življenjsko okolje.

Zapisala: Tjaša Močnik