Select Page

V soboto, 25. marca 2023, je bil na pobudo Čebelarske zveze Slovenije že drugič izveden dan sajenja medovitih rastlin. Cilj akcije je, da Evropejci stopimo skupaj in da posadimo čim več medovitih rastlin. V Evropski uniji je to prvi konkreten projekt, ki bo pripomogel k ciljem EU, da se do leta 2030 posadi 3 milijarde dreves. Močno bo prispeval k načrtovanemu upadu emisij toplogrednih plinov v EU ter podnebni nevtralnosti Evrope. Poleg tega je cilj projekta tudi to, da se poveča medovitost Slovenije ter se tako poskrbi za medenje v prihodnosti, ko bo preživetje opraševalcev zaradi podnebnih sprememb vedno težje. (povzeto po nasasuperhrana.si)

Brez opraševalcev bo pridelava hrane še bolj otežena, saj je 70 % pridelane hrane na svetu odvisne od opraševalcev. 

Akciji smo se letos odločiti pristopiti tudi na naši šoli. Izpeljali smo jo v petek, 24. marca 2023. Ogledali smo si seznam medovitih rastlin, ki jih je objavila Čebelarska zveza Slovenije na povezavi https://www.czs.si/Upload/files/medovite%20rastline.pdf . Odločili smo se za zelišča in začimbe, ki bodo poleg tega, da bodo na voljo čebelam, tudi dopolnile naš šolski vrt. Zavihali smo rokave, prekopali eno od gred in zasadili vrtni timijan in drobnjak. Zaliti nam jih je pomagal dež, ki je kmalu po končanem delu začel rahlo močiti suho zemljo.

Z majhnimi koraki in v našem primeru, manjšimi rastlinami, lahko damo naš prispevek k boljšim življenjskim pogojem našim pridnim čebelicam.

Tim Eko šole