Select Page

ZGODBA O USPEHU = STOP NASILJU

V luči širjenja dobre energije in pozitivnih vrednot – vrednot o prijateljstvu, povezanosti, delu, uresničevanju svojih sanj smo si zavrteli zgodbo o uspehu – pesem, ki nas je večer prej uspešno zastopala na enem od velikih glasbenih odrov.

V tem duhu smo pričeli petkovo (dan kulture in strpnosti) jutranje srečanje vsi skupaj – učenci in učiteljice Podružnične šole Bilje. Sporočilo pesmi in celotne zgodbe je ta, da le s skupnimi močmi, z delom, s prijateljstvom, s spoštovanjem, s pozitivno naravnanostjo, z mladostno radovednostjo in ljubeznijo, lahko zmoremo veliko in skoraj vse.

Takšno popotnico za vnaprej smo želeli predati našim učencem, jih popeljati v sanje, jim dovoliti sanjati in jim pokazati, da je svet lep, če se le mi sami za to prizadevamo.

Dvigni desno roko, dvigni levo roko

in reči stop nasilju.

Daj prostor prijateljstvu in lepim zgodbam.

V nadaljevanju smo prisluhnili pesmi skupine Čuki z naslovom Zgodba o prijateljstvu. S sklenjenimi dlanmi smo se zastrmeli v ekran, se oddaljili od vsega zlega in se prepustili nežnim glasbenim ritmom prijateljstva. S tem smo želeli pokazati, da je prava beseda prijateljstvo in ne nasilje.

Nato smo prebrali zgodbico z naslovom Kdo se boji nasilneža? Učenci so na primeren način slišali, videli (preko ilustracij), kako so se prijatelji uprli nasilnežu. Nauk te zgodbe je, da se nasilnežev ne smemo bati in jih moramo s skupnimi močmi ustaviti.

Zaključili smo z risanjem 3 d rok, ki simbolizirajo slogan Stop nasilju – prostor prijateljstvu. Narisane roke smo prilepili po zidovih šolskih hodnikov. Na vsakem koraku nas bodo opominjale na to, da v šoli ni prostora za nasilje. Pravzaparav ga nikjer ne bi smelo biti.

Vse to in še več si zaslužimo vsi – vsi želji dobrih dejanj in čudovitih ljudi.

Stop nasilju – nočem se boriti.

Prostor prijateljstvu – vanj hočem vstopiti.

Prijazna dejanja stisnem v dlani,

škodljive besede odbijem z očmi.

Na pustim se žaliti,

zgolj in samo slišan želim biti.

Stop nasilju – nočem se boriti.

Prostor prijateljstvu – vanj hočem vstopiti.

Zapisala: Petra Tavčar Kristan