Select Page

V preteklih mesecih smo se učiteljice na PŠ Bilje odzvale na povabilo Zavoda Kinoatelje za izvedbo sonorične ustvarjalnice za mlade. Delavnica bo potekala v štirih delih.

Že v prvem sklopu, dne 23. 5. 2023, je delavnica učencem ponudila možnost opazovanja narave in okolice skozi zvoke, ki jih ustvarjajo vsa živa bitja (črički, ptice in druge manjše živali), ki živijo v naših vrtovih, sadovnjakih, bližnji okolici.

V uvodnem delu smo se zbrali vsi učenci in učiteljice PŠ Bilje. Gospa Egle Frandolič (pedagoginja) nam je povedala nekaj besed o projektu LAS »Vzpostavitev in zagon Centra za kulturo sadja Kojsko – K.U.S.A.« Poudarila je pomen varovanja narave in ohranjanja avtohtonih vrst sadja. Na fotografijah v knjigi smo si ogledali različne vrste sadja.

V nadaljevanju nam je multimedijska umetnica, režiserka in scenaristka Sandra Jovanovska, ki deluje na področju avdiovizualne umetnosti razkrila, kako nastajajo animirani filmi. Poučila nas je o tehniki »stop motion«.

Pred odhodom na teren pa nam je študent multimedije na Univerzi v Pordenonu Peter Persoglia pokazal vso snemalno opremo: kable, mikrofon, snemalnik, slušalke in za učence najbolj zanimivo t.i. »muco«. Vsi smo si z zanimanjem ogledovali naprave in komaj čakali, da bomo to lahko preizkusili v praksi.

Sledil je težko pričakovani del. Odšli smo v Biljenske griče ter se tam osredotočili na vse zvoke, ki bi jih lahko vključili v naš animiran film. Ugotovili smo, da zvokov narave ni malo. Tako smo posneli zvoke trav, vetra, korakov, palic, kamnov, šelestenja listja, ptičjega petja. Posneli pa smo tudi brnenje motorja, letenje letala in bitje zvonov.

Vse nastale zvoke bomo poslušali na naslednji delavnici. Komaj čakamo, da se prepričamo, kaj nam je uspelo posneti.

Na svidenje do prihodnjič, ko se zopet oglasimo z novimi novicami 🙂 .

Zapisala: Petra Tavčar Kristan