Select Page

Brezžično izobraževalno omrežje EDUROAM

Osnovna šola Miren, skupaj s podružnicami, nudi zaposlenim možnost brezplačnega dostopa do brezžičnega omrežja EDUROAM. Tako dodeljeni dostop ni namenjen komercialni uporabi. EDUROAM je del šolskega omrežja, ki je povezano v omrežje Arnes in evropski sistem, zato zanj veljajo enaka pravila kot za dostop do omrežja Arnes.

  1. Kaj je EDUROAM?

Storitev EDUROAM omogoča učencem in zaposlenim varen in preprost dostop do zaščitenega brezžičnega omrežja (WLAN) na območju matične šole in podružničnih šol ter gostovanje v omrežjih drugih institucij, vključenih v sistem EDUROAM.

V omrežje EDUROAM so vključene izobraževalne in raziskovalne ustanove v Sloveniji (http://www.eduroam.si) in tujini (http://www.eduroam.org).

Omrežje je zasnovano tako, da lahko uporabniki dostopajo transparentno in brezplačno v katerikoli ustanovi (doma ali v tujini), vključeni v sistem EDUROAM, in to z istim uporabniškim imenom in geslom, s katerim vstopajo v omrežje EDUROAM v matični ustanovi. Pri tem je tako sami ustanovi, kot gostujočemu uporabniku, zagotovljena kar največja varnost, saj je onemogočeno prisluškovanje in lažno predstavljanje.

  1. Navodila za priklop

Uporabniki si lahko pomagajo s pred nastavljenimi programi za namestitev brezžičnega omrežja na svoje naprave.

Program uporabnik prenese s spletne strani https://cat.eduroam.org/. S klikom na gumb Click here to download your eduroam® installer se ponudi možnost izbire matične ustanove. V iskalnik uporabnik vpiše Osnovna šola Miren in s klikom potrdi izbiro. Spletna stran sama zazna operacijski sitem naprave, na katero želite prenesti program. S klikom potrdite prenos *.exe datoteke, ki jo nato namestimo na napravo. Podrobna navodila: https://www.arnes.si/pomoc-uporabnikom/eduroam/navodila-za-povezavo/

Na pametnih telefononih si lahko pomagate z aplikacijo geteduram, ki jo najdete v Google store. https://play.google.com/store/apps/details?id=app.eduroam.geteduroam&hl=en_US&gl=US.

Poleg tega je za brezžični dostop potrebno še veljavno uporabniško ime in geslo, ki ga uporabnik pridobi v matični ustanovi – OŠ Miren.

  1. Pomoč in kontaktne osebe

Kontaktna oseba je Irena Fili tel.: (05) 330 24 780, oz. irena.fili@os-miren.si.