Select Page

V ponedeljek 20. 9. 2021, smo v 1. razredu OŠ Miren izvajali naravoslovni dan, ki je bil posvečen negi in zdravju naših zob. Dan smo pričeli s posebnim obiskom zobozdravstvene delavke iz ZD Nova Gorica, gospe Jasmine Komel. Le-ta je učencem v prvih dveh učnih urah predstavila vse podrobnosti o negi in skrbi za naše zobe.

Preko risanke o Sapramiški je pokazala in povedala, kaj se zgodi če nas boli zob in kam v takem primeru gremo. Preko različnih sličic so učenci spoznavali, kaj se zgodi če si zob ne umivamo pravilno in katera hrana je za naše zobe koristna ali pa škodljiva. Zdravstvena delavka je s pomočjo modela zobne proteze in velike zobne ščetke, ki jo je prinesla s seboj, učencem nazorno pokazala, kako pravilno ščetkamo zobe.

Učenci so ob koncu njenega obiska prejeli tudi manjše darilce, pobarvanko, zgibanko in nalepko zobne preventive ter vsak svojo zobno pasto, s pomočjo katere bodo ustrezno skrbeli za nego in zdravje svojih zob. Učenci so bili pozvani tudi k temu, da ob izpadu zoba napišejo pismo zobni miški in ga pošljejo na naslov ZD Nova Gorica. Miška pa jim bo poslala posebno darilce.

Po rekreativnem odmoru, smo dan nadaljevali v znamenju zob. Vsak učenec je prejel modelček zoba narejenega iz gipsa. Učenci so se tako spremenili v čisto prave umetnike in modelčke zob spremenili v prave pisane zobne umetnine, ki so jih ob koncu dneva odnesli s seboj domov. Za obnovitev vsega povedanega smo rešili še učni list. Dan je bil popolnoma drugačen od ostalih, zato so učenci v njem zelo uživali.

Zapisala: Nejka Krpan