Select Page

Za vzgojo otroka je potrebna cela vas. (afriški pregovor)

Začetki šolstva v Biljah, kot je ohranjeno v zapisih, segajo v leto 1860. V šolskem letu 2021/2022 obeležujemo 161-letnico šolstva v Biljah in 111-letnico šolske stavbe.

Učni program je obogaten s številnimi dejavnostmi in projekti, ki so predstavljeni v kraju, občini in regiji. Ob tem se razvija zelo široko in ustvarjalno sodelovanje med krajani Bilj, lokalnimi društvi in športnimi klubi.

K ohranjanju tradicije bi lahko šteli tudi udeležbo učencev na številnih kulturnih prireditvah v kraju v organizaciji KS Bilje, KTD Zarja Bilje, Društva upokojencev Bilje in Krajevne organizacije RK Bilje, kot tudi sodelovanje z Nogometnim društvom Bilje in z Društvom keramikov Bilje ter s Centrom za dnevne aktivnosti starejših Hiše dobre volje Miren.

Čeprav smo v zadnjih dveh letih zaradi epidemije številne prireditve in druženja odpovedali, se zavedamo, da se življenje vrti naprej in zato učencem poskušamo omogočiti vsaj nekaj doživetij.

Darila naših krajanov učencem v šoli v Biljah

V tednu otroka smo medse povabili kar nekaj zanimivih gostov ter posebno pozornost namenili ohranjanju naravne in kulturne dediščine v kraju.

Kitarist in mednarodno priznani lutnjist Bor Zuljan je učencem na pristen način predstavil učencem nepoznane strunske inštrumente.

Obiskala nas je tudi poznavalka zelišč Karla Žniderčič, ki že več let prenaša bogato znanje o zeliščih na mlajše generacije.

Zgodovinarka Nataša Nemec pa je z besedo in fotografijo učence popeljala na sprehod po zaselkih domačega kraja.

Na povabilo KTD Zarja Bilje pa se je odzvala pisateljica in profesorica Mateja Gomboc, ki je učencem predstavila poučne zgodbe o ekologiji.

Strokovna delavka Tina Krog ter animatorji in varovanci Hiše dobre voljeMirenso si z učenci preko video povezave praznični december polepšali z raznolikimi dejavnostmi medgeneracijskega sodelovanja. Ob pogovoru so primerjali praznovanje praznikov nekoč in danes.

Obisk treh dobrih mož v šoli

V decembru so Bilje obiskali trije dobri možje in bogato obdarili naše pridne učence.

Najprej so preko Tanje Podgornik ter ostalih članic Društva žena Bilje podarili učencem model človeškega telesa, da bo učenje lažje, ocene pa še lepše.

Nato so obiskali gospo Božo Silvo Marega, predstavnico Krajevne organizacije RK Bilje,ki se je z dobrimi možmi ter člani organizacije dogovorila, da krijejo avtobusni prevoz na sneg in otrokom omogočijo nepozabno doživetje.

Zadnje darilo za učence pa so pustili pri Jerneju Tomsiču, predsedniku Krajevne skupnosti Bilje. Slednji je v kulturnem tednu učence pospremil na gledališko predstavo Pika Nogavička v izvedbi Gledališča KU – KUC.

Učenci in učitelji Podružnične OŠ Bilje smo hvaležni za vse skupne trenutke, nova znanja in priložnosti ter se vsem naštetim iskreno zahvaljujemo.

Kolektiv Podružnične OŠ Bilje