Select Page

7. 4. 2022 so učenci 4. razreda  Osnovne šole Miren in obeh podružnic obiskali Vodarno Mrzlek in si ogledali Centralno čistilno napravo. 

Naravoslovni dan so pričeli z ogledom Vodarne. Lahko so primerjali staro vodarno z novim delom. Ogledali so si usedalnik, vodne bazene in spoznali načine filtriranja vode s peskom, ogljem in najmodernejšim postopkom oksidacije. Ogled smo zaključili s kozarcem vode, s katero so nam postregli po ogledu tamkajšnjega laboratorija. 

Naravoslovni dan se je nadaljeval z ogledom centralne čistilne naprave, ki je namenjena čiščenju odpadnih vod iz Mestne občine Nova Gorica, Občine Šempeter Vrtojba in Občine Miren Kostanjevica.

Najprej nas je prijazno osebje seznanilo s postopkom mehanskega čiščenja s pomočjo grabelj, ki izločijo iz vode vse delce, ki so večji od 1 milimetra. Poleg trdnih delcev se v tem objektu odstranjujejo tudi maščobe in pesek. Da se tukaj čisti tudi odpadna voda iz greznic nas je opozoril oster vonj, ki ni bil prav nič prijeten. Opozorili so nas, da se odpadna voda lahko čisti tudi s pomočjo čistilnih bakterij, ki hitro in učinkovito predelajo in očistijo vodo. Iz biološke obdelave se voda črpa v bazene, v katerih poteka filtracija. Očiščena voda se preliva v jezero in zatem v potok Vrtojbico.

Učenci so si tako uspešno nadgradili  znanje, ki so ga pridobili v okviru pouka.

Zapisala: Laura Čermelj