Select Page

22. marca obeležujemo svetovni dan voda. Namen je ozaveščanje o pomenu pitne vode ter trajnostne rabe vodonosnikov. V duhu minule čistilne akcije, ki je potekala v naši občini pretekli vikend, smo drugošolci na Podružnični šoli Bilje sklenili, da očistimo breg reke Vipave.

Za začetek smo ob diaprojekciji spoznavali Vipavo. Učenci so izvedeli, kje izvira, kam se izliva, spoznali so dolino po kateri reka teče, življenje v njej, naravne nesreče – poplave, utrinke dejavnosti ob Vipavi, kako so ob njej živeli včasih ter načrt poti po kateri je bila predvidena naša čistilna akcija.

Opremljeni z rokavicami in vrečami smo se odpravili proti zaselku Počivala, kjer smo zavili na pot, ki pelje ob bregu reke Vipave. Pobrali smo kar nekaj smeti, ki jih je ob višjih vodostajih nanesla reka. Večinoma so bile vrečke, plastenke in pločevinke.

Ugotovili smo, da je narava učilnica, iz katere se lahko z dobrim opazovanjem veliko naučimo. Ob bregu smo tako opazili želvo rdečevratko, v vodi jato rib, na nebu pa divje race. Naleteli smo tudi na poginulo žival in sklenili, da o tem obvestimo lovce. Opazovali smo prvo pomladno cvetje ter s pomočjo knjig ugotavljali za katero gre.

Na koncu smo si močno zaploskali za trud in skrb za mati naravo.

Zapisala: Tjaša Močnik