Select Page

      Osnovna šola Miren je članica Ekošole, ki je mednarodno uveljavljen program celostne okoljske vzgoje in izobraževanja, namenjen spodbujanju in večanju ozaveščenosti o trajnostnem razvoju med otroki, učenci in dijaki skozi njihov vzgojni in izobraževalni program ter skozi aktivno udejstvovanje v lokalni skupnosti in širše. V okviru Ekošole je naša ustanova sodelovala na celjskem sejmu Altermed – Green Vita, ki promovira zdrav način življenja in samooskrbe. Izpostavljen je pomen zdravja, naš odnos do zdravja ter doživljanje in pojmovanje zdravja kot vrednote. Tematika letošnjega sejma je bila : »Zdrava hrana in prehrana ter trajnostni razvoj: izziv današnjega časa«. Na sejmu so sodelovali vrtci, osnovne in srednje šole iz celotne Slovenije.

    Miren in okolica, predvsem Orehovlje, so znani po pridelavi belih in zelenih špargljev. Iz tega razloga smo se odločili, da to zdravo vrtnino predstavimo obiskovalcem celjskega sejma.

   Našo šolo so zastopali štirje devetošolci – Tinkara Černe, Luka Okretič, Tiana Gatej in Zoja Marušič, pod mentorstvom Dunje Zorn in Minke Markič. Poleg belih in zelenih, so predstavili tudi divje šparglje, ki so vzklili kljub požaru na Krasu. Obiskovalci naše stojnice so z zanimanjem prisluhnili našim učencem, ki so jim predstavili način vzgoje špargljev, rast ter zdravilne lastnosti. Ponudili so jim tudi slasten špargljev zavitek. Recept za zavitek je prispevala sodelavka Nives Zelenjak, pripravili pa so ga naši pridni kuharji .

   Izgled naše stojnice ter predstavitev špargljev, je ocenjevala komisija v okviru Ekošole. Glavni ocenjevalec je naše učence pohvalil, saj je po njegovih besedah dobil vse informacije o tej vrtnini v obliki strjenega, jedrnatega opisa. Rezultat ocenjevanja je zasluženo zlato priznanje, zato iskrene čestitke našim devetošolcem.

   Dobro delo je potrebno nagraditi. Na poti domov smo se ustavili na Trojanah in se posladkali s slastnim, še toplim krofom.

                                                                                                                                                                                                                                        Zapisala: Dunja Zorn