Select Page

V petek, 5. maja, smo na pobudo naše ravnateljice Nikolaje Munih na šoli organizirali dogodek z imenom 1. Noč knjige – Večernica. Namenjen je bil učencem in učenkam predmetne stopnje, ki so opravili bralno značko, hkrati pa smo obeležili tudi svetovni dan knjige, ki ga praznujemo 23. aprila.

Noč knjige se je začela ob 18.00. Udeleženci in udeleženke so se posedli v prijetno okrašeno avlo in za začetek gledali kratek nastop gledališko-improvizacijske skupine Dženny, katere članica je tudi učiteljica Vanesa Vodovnik.

Po uvodni predstavi so se učenci razdelili v skupine. Vse skupine so se izmenično udeležile treh delavnic, in sicer Impro delavnice – Bodi zvezda!,  Soba pobega – Ozvezdje in Zvezdopeki.  

Pri učiteljici Vanesi Vodovnik so imeli delavnice osnov gledališke improvizacije. Učenci in učenke so se presmejali in sprostili ob ogrevalni igrici, pantomimi in sodelovanju v parih, kjer so si pravili izmišljene zgodbe. Za konec so se še sami preizkusili v igranju kratkega prizora.

V knjižnici, pri knjižničarki Anamariji Velušček Zorzut, so se skupine preizkusile v reševanju nalog, iskanju odgovorov in napotkov v knjižnem gradivu s področja astronomije. V sobi pobega ali “escape room” so bili uporabljeni razni pripomočki, kot so nevidna pisala, zaklenjena škatla, kovinska 3D miselna igra, itd… Med iskanjem ključa za izhod iz knjižnice, so se učenci naučili skupinskega dela in učinkovitega sodelovanja. Spoznavali so leposlovna, kot tudi strokovna dela, postavitve gradiva v knjižnici in praktičnega razmišljanja.

Zvezdopeki pa so se s pomočjo učiteljice Urške Bajec preizkusili v peki slastnih in krasno okrašenih zvezdic, lun in ostalih planetov. Učenci so se pri peki in krašenju piškotov posebej izkazali, saj so oblikovali neverjetno lepo in domiselno barvito ozvezdje na krožniku. Prijetno je zadišalo po celi šoli.

Po udeležbi vseh treh skupin na vseh treh delavnicah, so se vsi učenci zbrali v avli šole, kjer jih je pričakala učiteljica Neža Slemič s pričaranim nebom in barvitim vesoljem na stropu avle. Tu so se učenci lahko odpočili ob prijetnih zvokih glasbe, še lepših vesoljskih prizorih zarisanih na stropu medtem, ko jim je pripovedovala grško bajko o nastanku vesolja in zemlje. Popeljala jih je skozi različno zaznavanje vesolja v preteklosti in danes. 

Sledilo je druženje ob hrani in pijači ter piškotih, ki so nam jih pripravili Zvezdopeki. Po druženju so se v treh skupinah učenci odpravili na asfaltirano igrišče ob šoli, kjer so jih pričakali astronomi Mitja Klančič, Andrej Brešan, Bogdan Vuk in Gregor Badalič s pripravljenimi teleskopi ter pripomočki za prikaz kroženja planetov in lun. Tu so se učenci lahko podrobno seznanili s tehniko teleskopov, opazovali Luno, Venero in še nekatere planete, si ogledali avtorske slike, ki so jih astronomi sami posneli ter prisluhnili podrobni razlagi nastanka Luninega in Sončnega mrka. Iz prve roke so prejeli odgovore na vsa vprašanja s strani izkušenih opazovalcev našega neba. Za tako prijeten dogodek bi se v imenu učencev in vseh učiteljic tudi zahvalili vsem, ki ste nam ta večer ponudili svoje pripomočke, čas in predvsem znanje. Hvala za pomoč pri izvedbi tako prijetnega dogodka na naši šoli!

V času, ko je prva skupina na igrišču opazovala nočno nebo, sta ostali dve skupini v prijetno okrašeni avli ob soju krasnih lučk in svetilk prebirali knjigo, ki so jo učenci prinesli s seboj.

Dogodek se je s skupnim “energijskim” pozdravom učiteljice Urške Bajec zaključil nekaj minut čez 22.00, ko so jih starši že pričakovali ob šoli.

Zapisali: knjižničarka Anamarija in učiteljica slovenskega jezika Vanesa