Select Page

Učence z različnimi didaktičnimi pristopi spodbujamo, da jim zdrav način prehranjevanja, telesna dejavnost in počitek omogočajo rast in razvoj ter jim pomagajo ohranjati zdravje.

V ta namen je v torek, 23. 5. 2023, drugošolce Podružnične šole Bilje obiskala Jakobova mama, ga. Jasna Tomsič, ki je po poklicu farmacevtka. Na enostaven način nam je razložila poklic farmacevta. Pokazala je delovno uniformo, ki jo sama uporablja za delo v lekarni. Razložila je, kako poteka postopek priprave antibiotika za otroke. Učenci so se preizkusili v izdelavi sirupa. V terilniku so strli topljenec (tablete) in dodali topilo (vodo) ter vse skupaj dobro premešali, da je nastala zmes oz. suspenzija. Nazadnje so dobljeno vlili v temno stekleničko. Pogovorili smo se, kateri podatki, morajo biti zapisani na steklenički, da ne pride do nepravilne uporabe, ki lahko škoduje našemu zdravju.

Ga. Jasna je povedala, kaj vse se lahko dobi v lekarni in kako pomembno je pri tem farmacevtovo svetovanje. Podružnična šola Bilje sodeluje tudi v projektu Varno s soncem. Ker se bliža poletje in čas, ko bo potrebno paziti na izpostavljenost soncu, smo se pogovorili tudi o zaščiti pred soncem s kremami z zaščitnim faktorjem.

Nazadnje smo se pogovorili tudi o zdravi prehrani. Posladkali smo se s sladkimi domačimi češnjami in doma pripravljenimi zdravimi piškoti.

Gospe Jasni Tomšič  se iskreno zahvaljujemo, da si je vzela čas in z nami delila svoje znanje.

Zapisala: Tjaša Močnik