Select Page

V petek, 16. 9. 2022, so se četrtošolcem OŠ Miren pridružili učenci 4. razreda POŠ Bilje, saj jih je obiskal gospod Dobnik iz društva Bolje – za odgovorno ravnanje z odpadki. Gospod nas je obiskal z namenom, da nas nauči izdelati sveče iz odpadnega olja, ki nam v gospodinjstvih ostane po tem, ko cvremo krompir, meso ali pripravimo druge dobrote.

Na začetku smo se pogovarjali o tem, kam mi doma zavržemo odpadno olje. Odgovori so bili različni: v odtok, kanalizacijo, na kompost, v za to namenjene zbiralnike itd. Prav tako nam je predstavil posledice zlivanja odpadnega olja v odtoke in okolico.

Gospod Dobnik nam je povedal, da je veliko bolj zabavno in okolju prijazno, če iz odpadnega olja naredimo sveče. Navdušil nas je, ko je povedal da si bomo svečo iz odpadnega olja naredili sami, saj je izdelava le teh zelo preprosta in za njo ne porabimo veliko časa.

Najprej smo se razdelili v skupine po sedem učencev. V stekleno posodo smo nalili prečiščeno odpadno olje, v katerega smo vsuli poseben prašek.

Zmes smo 2 minuti segrevali v mikrovalovni pečici. Da bi tako nastali vosek prijetno dišal, smo mu dodali aromo in barvilo. Po dveh minutah smo vanj potopili stenj. Nestrpno smo čakali, da se vosek strdi, da bomo lahko čajne svečke odnesli domov. Spet smo se naučili nekaj novega.

Prepričali smo se, da iz odpadnega olja lahko naredimo koristen izdelek, hkrati pa naredimo veliko dobrega za okolje, v katerem živimo.

Zapisala: Laura Čermelj