Select Page

Gozd mi veliko pomeni, saj brez njega ne bi mogel živeti”

“Gozd je zame življenje!”

“Gozd je zame dom za živali in prostor za pomiritev.”

“Gozd so naravna igrala ter prosta igra brez pravil.”

“Gozd je zame zabava.”

“Gozd je naravna lepota, ki je polna različnih rastlin in dom za živali.”

“Gozd mi je zelo všeč, ker ima svež zrak in lepa drevesa.”

Tako razmišljajo petošolci Podružnične šole Bilje o gozdu

Na mednarodni dan gozdov, 21. marca, smo namreč na Podružnični šoli Bilje zaključili Unesco project – Gozd in naravno okolje skozi otrokove oči.

Cilj projekta, ki ga je razpisal Vrtec Sežana je bil, da učenci preživijo del učnega procesa v tem naravnem okolju. Gozd je postal del našega učnega, rekreacijskega in sprostitvenega prostora. Učenci so na ta način pridobili pozitiven odnos do narave ter se izobrazili za trajnostni način življenja.

Že v jesenskem času so si vsi učenci naše šole ogledali del pogorišča na Krasu, ki ga je hudo prizadel poletni požar. Veliko časa smo namenili temu neljubemu dogodku, saj je pri učencih vzbudil veliko neprijetnih čustev. Skupaj smo tudi posadili drevo in tako prispevali v akciji pogozdovanja.

Konec jeseni je sledil ogled Ljubljanskega živalskega vrta, kjer so se učenci podučili o vrstah živali, ki živijo v gozdu. V novembru smo se družili z lovcem Matejem ter se pogovorjali o tem, kaj dela lovec ter kako živali prezimijo. Vsi tretješolci so obiskali bližnji gozd Panovec, kjer so spoznali različne vrste dreves in podrasti. Prav tako so obnovili pravila, ki jih moramo v gozdu spoštovati.

Med zimskim športnim dnem na Črnem Vrhu so se učenci, ki so se naveličali sankanja, zatekli v bližnji gozdiček, kjer so nadaljevali z ustvarjalno in spretnostno igro.

Projekt pa smo zaključili s čistilno akcijo ob reki Vipavi, kjer so drugošolci očistili bregove reke ter drevesa v bližini in tako poskrbeli za lepši svet.

Zapisala Matejka Bavčar

GOZD PANOVEC

GOZD PANOVEC

GOZD PANOVEC

SAJENJE DREVESA MIRU NA CERJU

DAN NA POGORIŠČU

ŽIVALSKI VRT LJUBLJANA

LOVEC NA OBISKU
SANKANJE NA ČRNEM VRHU

ČISTILNA AKCIJA OB VIPAVI